Disruption handler ikke (kun) om teknologi!

Der er mange tanker og diskussioner om, hvad den teknologiske udvikling betyder for vores samfund og virksomheder. Hvad skal vi leve af i fremtiden? Og hvordan sikrer vi, at det er danske virksomheder, der disrupter og ikke os, der bliver disruptet? 

Vi skal bare have nogle flere tekniske kompetencer....eller?

Svaret synes at være tech. Flere tech-kompetencer og tech-virksomheder.  Ihvertfald, hvis man spørger regeringen og de danske virksomheder og spydspidser, der står bag både Disruptionrådet og Teknologipagten. Ja, vores undervisningsminister har sågar en vision om, at alle børn skal kunne kode. De skal ikke bare være brugere af teknologi, de skal også kunne forstå og udvikle den. 

Gang på gang fremhæves AirBnB, Uber, Spotify - de velkendte (og noget udtrådte) eksempler på små tech-startups, der starter med to nørder i en garage, der ender med at disrupte en hel branche. 

Voila! Der kan I se, svaret er mere tech. Sæt igang!

Eller hvad?

Hvad skal SMV'erne så gøre?

For hvis det er svaret, hvordan stiller det så de mange SMV'ere, der danner rygraden i dansk erhvervsliv? Hvad skal man stille op med de glorificerede fortællinger fra Silicon Valley, hvis man ejer en virksomhed, der er uendeligt langt fra de fortællinger - og fx producerer plastikspande? Eller palleløftere? Desværre tyder en analyse fra Dansk Industri også på, at det ikke er et felt man sådan for alvor forholder sig til. Og jeg forstår dem godt.

SMV disruption.png

Snakken om disruption inspirerer ikke - den lammer!

Vi hjælper ikke Danmarks virksomheder ved at tale om unicorns, disruption, digitalisering og teknologi. Buzzwords fra Silicon Valley er sværtomsættelige i dagligdagen i fx en produktionsvirksomhed. Det ville give meget mere mening, hvis vi istedet havde fokus på HVORDAN man sådan helt konkret sikrer sig en plads i den digitale fremtid. Fx med handlingsanvisende eksempler for, hvordan man kan arbejde med nye forretningsmodeller, integrere ny viden gennem samarbejde med start-ups/studerende, anvende kundeindsigt fra frontmedarbejdere og big data. Lad os få det ned i øjenhøjde, og lad os tage snakken til et niveau man kan handle på.

Teknologi er et (nødvendigt) middel.

Jeg vil vove at påstå, at det ikke er teknologi, der har bragt AirBnB eller Uber, hvor de er idag. Bevares, teknologi er en forudsætning for deres forretning. Men det er ikke teknologien, der har givet dem en banefordel. Her er der tale om to virksomheder, der har set et markedspotentiale ved at lytte til markedet (kunderne) og ved at se ny tendenser i samfundet - i disse tilfælde tendenser om deleøkonomi. AirBnB har forstået, at rejsende higer efter autentiske og lokale oplevelser, og gerne vil bo lokalt. Uber har ligeledes forstået, at kunder i virkeligheden bare gerne vil fra A til B. Hurtigt. Og at de sådan set er ligeglad med, om det er et taxaselskab eller en villig bilist i nærheden, der kører dem. 

For det handler om kunderne. Dig og mig. Teknologien er med til at understøtte vores adgang og brugeroplevelse. Men uden den grundlæggende forståelse for og imødekommelse af dine og mine behov, er teknologien intet værd.

Fokus på kunden er nøglen

Econsultancy udførte for et par år siden en omfattende undersøgelse, hvor man spurgte en lang række respondenter på forskellige niveauer og fra forskellige brancher om, hvad der var vigtigst for at skabe en "truly digital-native"-kultur og svaret faldt i overvejende grad på dét at være kundeorienteret.

customer-centric-organizational-culture-characteristics.png

Kunden i centrum...har vi ikke hørt den før?

Ja, jeg ved, hvad du tænker. Vi har set jeg-ved-ikke-hvor-mange strategi- og visionserklæringer fra virksomheder, der "sætter kunden/borgeren i centrum" mens de fortsætter med business-as-usual. Og det er altså ikke nok bare at sige det. Det skal være gennemsyret i virksomhedens kultur, incitamentsstrukturer og organisering.

Econsultancys undersøgelse påviser også at mange virksomheder har svært ved at etablere en kundeorienteret kultur - og at der er mange aspekter, der spænder ben. 

customer-centric-challenges-2016.png

Vi har altså ofte så travlt med at suboptimere vores siloer, at vi glemmer at kigge på tværs af virksomheden - vi glemmer at fokusere på sammenhæng set i et kundeperspektiv.

Jeg tror fuldt og fast på, at det netop er her, det største fremtids- og forretningspotentiale ligger for rigtig mange virksomheder. Midt i bekymringerne om, hvordan virksomheden skal klare sig i fremtiden ifht ny teknlogi og distruption, overser mange det guld, de har adgang til hver eneste dag. Deres kunder! 

Vi kender ikke vores kunder så godt som vi tror

Selv om vi tænker, at vi kender vores kunder ret godt - er det meste faktisk ofte baseret på antagelser. De færreste virksomheder ved, hvilke konkrete overvejelser kunderne havde inden de købte deres produkt ... og hvorfor valget faldt på dem? Hvordan det var at købe produktet? Om produktet lever op til deres forventninger? Om de overvejer at købe hos en konkurrent næste gang? Om der er omstændigheder, der gør at deres behov for produktet ændrer sig?

Når man tager sig tid til at tale med sine nuværende og ikke mindst forhenværende kunder (eller får andre til det som fx mig:-)) får man uden undtagelser ALTID nye indsigter. Og man bliver udfordret på sine antagelser. Forvent ikke at kunderne fortæller dig, hvilke produkter du skal udvikle eller hvordan du kan optimere dit flow. Men hvis du virkelig lytter til dem og forstår deres behov, får du mulighed for at "forbinde prikkerne" (og evt spotte prikker, der mangler) - og dermed udvikle dit produkt og tilrettelægge dit salg, så det svarer på deres udfordringer. Og måske endda se basis for en ny forretningsmodel.

Så fremtidens virksomheden har brug for tekniske kompetencer, ja. Men absolut også medarbejdere, der med empati og nysgerrighed kan omsætte indsigter til produkter og forretningsmål.

Og teknologi er ofte en del af løsningen. Men det er et middel. Aldrig målet i sig selv.